donderdag 25 september 2008

Britse commandant zou graag 4.000 extra soldaten willen in Helmand

De commandant van de Task Force Helmand die door Groot-Brittannië wordt geleid heeft woensdag gezegd dat hij graag over 4.000 man versterkingen zou beschikken om tegen de Taliban te vechten in de provincie Helmand in Zuid-Afghanistan.

Brigadegeneraal Mark Carleton-Smith vertelde aan Sky News dat er meer dan genoeg taken in zijn provincie zijn weggelegd voor een extra brigade van tussen de 3.000 en 4.000 troepen.

Des Browne, de Britse minister van Defensie, gaf vorige week echter aan dat het niet de bedoeling is dat er meer manschappen naar Afghanistan gaan. En zei dat Britse commandanten niet om extra eenheden hadden aangedrongen.

Mark Carleton-Smith ziet graag een verdubbeling van de ISAF-troepen. Hij is tevens van mening dat het sleutelprobleem in Pakistan ligt.

De Amerikanen zijn wel van plan om volgend jaar drie extra brigades te sturen. Een aantal van deze manschappen zou naar Helmand kunnen gaan.

In het voorjaar van 2008 stuurden de VS al 3.200 versterkingen naar het zuiden van het land. 1.000 soldaten gingen naar Kandahar om daar de Canadezen te steunen, de andere werden grotendeels ingezet om in Helmand meteen een offensief te starten tegen de Taliban.

De commandant van de ISAF, generaal David McKiernan, gaf al eerder de noodzaak aan van 12.000 tot 15.000 extra manschappen. Hij vroeg onlangs zelfs om een vierde extra Amerikaanse brigade volgend jaar bovenop de drie die er al gepland staan.

Drugs
Het is tevens de bedoeling dat er harder wordt opgetreden tegen de drugssmokkel. Helmand produceert de grootste hoeveelheid opium in het land. Door hiertegen op te treden moeten inkomsten voor de opstandelingen opdrogen.

Vierde oorlog
Momenteel zijn er ongeveer 8.000 Britten in Afghanistan gestationeerd. Groot-Brittannië leidt sinds augustus 2006 de NATO-ISAF-veiligheidsmacht in de zuidelijke provincie Helmand waar volgens verslagevers en commandanten zware gevechten worden geleverd.

De toestand in de woestijnachtige provincie wordt wel eens vergeleken met een loopgravenoorlog zoals die in de Eerste Wereldoorlog werd uitgevochten.

In het begin van de Britse missie in Helmand zei een militaire deskundige zelfs dat er 80.000 soldaten nodig zijn om alleen al deze provincie in Afghanistan veilig te maken.

Aan Britse kant zijn er sinds de oorlog in oktober 2001 begon 120 soldaten omgekomen. Meer dan 110 daarvan verloren de afgelopen 2,5 jaar het leven.

Het is de vierde keer dat het Verenigd Koninkrijk een oorlog uitvecht in het Aziatische land. In drie eerdere oorlogen werden de Britten door de Afghanen teruggedreven.

De journalist en Midden-Oosten-deskundige Robert Fisk heeft een keer geschreven dat deze drie gebeurtenissen nog vers in het geheugen liggen van de Afghanen en dat ze zich hierdoor laten inspireren om de Britten opnieuw te verdrijven.