Brigadegeneraal Mark Carleton-Smith, de bevelhebber van de Britse troepen in de provincie Helmand in Zuid-Afghanistan, heeft tegen de krant the Sunday Times gezegd dat de oorlog in Afghanistan niet valt te winnen.
Hij is voor het sluiten van een bestand met de Taliban. Hij zei verder dat de Britse bevolking niet hoeft te verwachten dat er een overwinning in Afghanistan kan worden geboekt.
Hij is van mening dat de opstandelingen aangepakt moeten worden en dat het Afghaanse leger dan de controle moet overnemen.
Carleton-Smith denkt dat er altijd plaatselijk geweld zal zijn in Afghanistan en dat de opstand in Afghanistan verder gaat wanneer buitenlandse troepen het land uiteindelijk zullen vertrekken.
Deze strategie wordt ook wel “Afghaniseren” genoemd. Afghanistan moet voor zijn eigen veiligheid gaan zorgen.
De Britse regering sprak eerder over een aanwezigheid van dertig jaar in het land. Dit zette kwaad bloed bij Afghaanse columnisten die van mening zijn dat niet de Britten maar het Afghaanse volk dit moet beslissen.
De Afghaanse minister van Defensie Abdul Rahim Wardak is van mening dat de opstand die er in zijn land woedt helemaal moet worden neergeslagen. De VS zei dat er goed moet worden samengewerkt tussen de NAVO, de Coalitie en de Afghaanse overheid.
De regering van Afghanistan heeft de buitenlanders hard nodig om aan de macht te blijven.
Groot-Brittannië zit met bijna 8.000 soldaten in het land. Onlangs vroeg Carleton-Smith om 4.000 extra manschappen maar die krijgt hij vooralsnog niet. De Britten leiden momenteel de zwaarste verliezen sinds ze samen met de Coalitie eind 2001 de oorlog begonnen.
NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer zei afgelopen week dat de "NAVO de oorlog niet gaat verliezen", maar dat er uiteindelijk diplomatie moet zijn om de strijd te eindigen.
Sherard Cowper-Coles
De Britse bevelhebber deed zijn uitspraken kort nadat was uitgelekt dat de Britse ambassadeur in Kabul had gezegd dat de strategie die in het Aziatische land wordt gevoerd gedoemd is om te mislukken.
Ambassadeur Sherard Cowper-Coles zou tegen een Franse diplomaat hebben gezegd dat Afghanistan wellicht het meeste zou hebben aan “een acceptabele dictator”.
Hij zei verder dat de problemen in het land door de aanwezigheid van buitenlandse troepen worden verergerd, een mening die verschillende deskundigen al eerder naar voren brachten.
De ambassadeur zou volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken niet het officiële Britse standpunt hebben weergegeven.
Groot-Brittannië vocht eerder drie oorlogen uit in Afghanistan. Deze staan bekend onder de Anglo-Afghaanse, of Brits-Afghaanse, oorlogen. De Britten wilden Afghanistan toevoegen aan hun koloniale imperium maar werden drie keer uit het land verdreven.
In de politiek in Afghanistan en andere landen is al eerder aangegeven dat er uiteindelijk onderhandelingen moeten komen om een einde te maken aan het geweld in Afghanistan.
Afgelopen week riep president Hamid Karzai de leiders van de opstandelingen opnieuw op om te onderhandelen, maar de Taliban lieten weten dat de buitenlandse troepen Afghanistan moeten verlaten en dat ze anders uit het land verdreven zullen worden.
Zie ook
Groot-Brittannië beleeft bloedigste jaar in Afghanistan
Nog toevoegen stukje over: Britse commandant zou graag 4.000 extra soldaten willen in Helmand