zondag 2 november 2008

Britse SAS-commandant Sebastian Morley schrijft woedende brief over gebrekkig materiaal en neemt ontslag

Bevelvoerder Morley over de Britse elite-troepen (SAS) in Afghanistan is opgestapt omdat het ministerie van Defensie volgens hem te weinig investeert in goed materieel en er daardoor slachtoffers vallen.

In zijn ontslagbrief verwijt hij ministers van “grove nalatigheid” door militairen op pad te sturen zonder geschikt materiaal. Morley keurde vooral het gebruik van licht gepantserde voertuigen van het type Snatch in zeer scherpe bewoordingen af.

Het Britse ministerie van Defensie heeft zaterdag gemeld dat hij ontslag om “persoonlijke redenen” ontslag nam.

De Britse krant The Daily Telegraph meldde zaterdag dat de majoor herhaaldelijk had verzocht uit met zijn waarschuwingen te doen, maar militaire commandanten en regeringsfunctionarissen hebben zijn waarschuwingen over de veiligheid steeds niet ter harte genomen.

Majoor Sebastian Morley beschuldigt ministers ervan zijn waarschuwingen in de wind te hebben geslagen over de onveiligheid van landrovers van het type Snatch.

Het voertuig zou geen kans maken bij een aanslag met een bermbom, en het Britse ministerie zou te weinig geld uitgeven voor betere wagens.

Het gebrek aan goed materiaal is er volgens hem de oorzaak van dat op 17 juni vier van zijn troepen van de Special Air Service (SAS) het leven verloren toen ze bij Lashkar Gah in de provincie Helmand door een bermbom werden geraakt. In het bijzonder is Morley woedend over deze gebeurtenis.

Onder de gesneuvelde soldaten bevond zich Sarah Bryant, de eerste vrouwelijke militair uit Groot-Brittannië die om het leven kwam in Afghanistan.

Het inzetten van de Snatch Landrovers is volgens Morley “op zijn zachtst nonchalant te noemen, in het ongunstigste geval crimineel”.

Het “chronisch onderinvesteren in materiaal is volgens hem medeverantwoordelijk voor de dood van deze militairen.

Het Britse ministerie van Defensie benadrukte dat Morley ook persoonlijke redenen had om te vertrekken.

Volgens de BBC staan de Snatch-voertuigen onder militairen bekend als “rijdende lijkwagens”.
Een Brits parlementslid noemde het schandalig dat die voertuigen nog steeds worden ingezet bij patrouilles.

Het ministerie omschrijft de Snatch Land Rovers als een beschermend patrouillevoertuig om te gebruiken in gebieden met “een lage dreiging”. De wagens werden oorspronkelijk ingezet in Noord-Ierland, maar worden nu ingezet in Irak en Afghanistan.

Het is niet de eerste keer dat Britse troepen klagen over hun uitrusting. Eerder trokken ze al aan de bel over een tekort aan materieel.

Door het ruige terrein in Afghanistan is er bovendien veel slijtage. De Britse regering liet botweg in een verklaring weten “dat de soldaten alles hebben war ze nodig hebben”.

Het is ook niet de eerste keer dat ISAF-soldaten klagen. In het voorjaar van 2007 werd een tiental Polen terug gestuurd naar huis omdat ze weigerden met slecht gepantserde voertuigen op patrouille te gaan.

Ook Nederlandse militairen schreven onlangs een brandbrief aan de vakbond, die de kwestie zo ernstig vond dat de brief aan de pers werd gegeven om te publiceren. Nederlandse pantserwagens zouden gebreken hebben die de veiligheid niet ten goede komen.




Britse mariniers in gevecht in Zuid-Afghanistan